Matkakassa: Säästöä matkakassan palvelujen kilpailutuksella

Vaikka tänä aikana matkustaminen ei ole ajankohtaista ja se voi tuntua hyvin kaukaiselta haaveelta, ei ennakointi ole tässäkään asiassa ollenkaan pahitteeksi. Matkahaaveiden lisäksi aikaa voi käyttää tehokkaasti parantamalla omia mahdollisuuksia tulevaisuuden matkoihin. Tulevien matkojen budjetin kasvattaminen onkin yksi parhaita asioita, joita kotona istuva matkaharrastelija voi tehdä.

Kilpailutus tuo säästöjä helposti ja nopeasti

Matkakassaa ei ole pakko kartuttaa pelkästään tuloja lisäämällä tai ns. turhia ostoksia vähentämällä. Monesti säästöä on helposti saatavilla kilpailuttamalla arjen pakolliset palvelut. Kilpailuttaminen on yleensä ajankäytön ja saadun säästön suhteen yksi parhaimmista tavoista hankkia omaan matkakassaan lisää varallisuutta.

Kilpailutettavat palvelut

Missä kaikessa kilpailutus sitten voi tuoda säästöjä, ja miten kilpailutus käytännössä tapahtuu? Tässä artikkelissa avaamme kilpailutuksen saloja ja eri kilpailutettavia palveluja tarkemmin.

Asuntolaina

Yksi iso kuluerä monella matkaajalla on asuntolaina. Lainan lyhennystä ei itsessään tietysti voi kilpailuttaa, vaikka lyhennysvapaitakin on mahdollista saada. Tässä artikkelissa ei kuitenkaan käsitellä lyhennysvapaita, vaan asuntolainan koron kilpailutusta.

Asuntolainan korko on monesti satoja, jopa yli tuhat euroa vuodessa, asunnon hinnasta ja koron määrästä riippuen. Jos oma asuntolaina on otettu ensimmäisestä vastaan tulleesta pankista ilman vertailua ja kilpailutusta, voin jo käytännössä luvata varmaksi, että tähän korkoon on mahdollista saada alennusta.

Tiesitkö, että asuntolainan voi kilpailuttaa ja vaihtaa toiseen pankkiin myös lainan nostamisen ja asunnon ostamisen jälkeen? Vaikka laina olisi siis otettu tutusta ja turvallisesta kotipankista korkealla marginaalilla, ei tähän marginaaliin tarvitse tyytyä koko laina-ajaksi.

Asuntolainan koron marginaalia kannattaa siis lähteä kilpailuttamaan pyytämällä lainaan tarjousta kilpailevista pankeista. Jos tarjoukset näyttää paremmilta kuin nykyinen marginaali, kannattaa asian tiimoilta ottaa yhteyttä omaan pankkiin. Monesti kilpailutus onnistuukin helpoiten juuri näin – oma pankki tarjoaa alempaa marginaalia pelkästään mainitsemalla muiden pankkien tarjoukset, eikä omaa lainaa näin ollen tarvitse halvemman hinnan perässä edes vaihtaa toiseen pankkiin. Säästöä halvemmasta marginaalista syntyy helposti useita kymppejä kuukaudessa.

Sähkösopimus

Sähkön kilpailutus on vaivaton tapa säästää, ja sähköenergian kilpailuttaminen unohtuu monissa kotitalouksissa. Sähkö on kuitenkin kuluerä, josta on toisaalta pakko maksaa, mutta jonka laatu ei itsessään muutu vaikka vaihtoehdoksi ottaisikin edullisemman sopimuksen.

Se, mikä on omaan käyttöön paras sähkösopimus riippuu siitä, millaisessa asunnossa asuu ja toisaalta millainen talon lämmitystapa on. Sähkölämitteisen omakotitalon omistaja voi päästä sähkössä suurimpiin säästöihin, kun taas kerrostaloasunnossa asuvalle sähkönsopimuksen kilpailuttamisen tuomat säästöt eivät monesti ole kovin suuret.

Sopimuksiin perehtyminen siis kannattaa tehdä huolella ennen uuden sähkösopimuksen tilaamista. Vertailu ja kilpailutus on kuitenkin tärkeää, jotta sähkössä voi säästää. Omakotitalossa asuva voi säästää jopa satoja euroja vuodessa vaihtamalla sähkösopimuksen edullisempaan.

Sähkön kilpailutus on myös yksi nopeimmista tavoista hankkia säästöä pakollisiin palveluihin. Sähkövertailu ja uuden sähkösopimuksen tilaaminen vie aikaa yleensä vain muutaman minuutin.

Puhelinliittymä

Puhelinliittymä on sähkön ohella yksi käytännössä pakollinen kuukausittainen kuluerä. Myös puhelinliittymän kilpailuttaminen on nopea toimenpide, jolla voi saada säästöjä helposti usean kympin vuodessa.

Puhelinliittymästä hinnanalennusta saa helpoiten vaihtamalla operaattorin toiseen. Monesti operaattorin vaihtaminen kannattaa myös silloin, kun uusi liittymä ei olisikaan vanhaa edullisempi. Tämä johtuu siitä, että yleensä halvimman liittymän saa nimenomaan operaattorin vaihdolla – kun olet tilannut uuden liittymän, saat mitä todennäköisimmin soiton vanhalta operaattoriltasi, joka tarjoaa sinulle edullisempaa liittymää. Tällä tavalla puhelinliittymä on mahdollista saada listahintoja edullisemmin.

Palvelujen kilpailuttaminen kartuttaa matkakassaa lähes huomaamatta

Yksi niksi palvelujen kilpailuttamiseen ja matkakassan kartuttamiseen on itse keksimäni juttu: kun kilpailutin omat lainat ja palvelut, laitoin toiselle (matkatilille) automaattiveloituksen käyttötililtäni. Automaattiveloituksen summaksi määritin palvelujen kilpailuttamisella syntyvän säästön, joka omalla kohdallani oli yhteensä n. 70 euroa kuukaudessa.

Tällä niksillä omiin arkimenoihin ei siis tullut muutosta, enkä vahingossa myöskään päädy tuhlaamaan tätä matkakassaan tarkoitettua säästöä muihin menoihin tai impulsiivisiin ostoksiin. Näin olen siis säästänyt käytännössä huomaamatta matkailuun vuoden aikana 840 euroa lisää!

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *